Selmo Kurbegovic (l.) in actie op Nieuw Zuid met zijn vorige club XerxesDZB (Foto: Orange Pictures).

Selmo Kurbegovic kiest voor gezin, gras en gezelligheid
Laatste update: 15 september 2017 om 11:05

WARMOND - Warmunda zorgde in juni op de slotdag van de overschrijvingstermijn voor een daverende verrassing.

Selmo Kurbegovic, voormalig linksbuiten van onder meer Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels en Ter Leede, werd binnengehaald door de Warmonders. Dat zorgde voor veel verbaasde gezichten in het amateurvoetbal. "Onmogelijk, wat ga je daar in hemelsnaam doen?, vroegen mensen lachend aan mij'', vertelt de 32-jarige Serviër, die afgelopen seizoen nog uitkwam voor de Rotterdamse eersteklasser XerxesDZB.

Voor Kurbegovic zelf was het geen vreemde keuze. Hij raakte naar eigen zeggen in de afgelopen jaren het plezier in voetbal kwijt. Onder andere het reizen werd hem te veel. "Ik had geen zin meer om in totaal honderd kilometer te rijden en dan te moeten haasten vanuit werk. Soms was ik twee uur kwijt aan reistijd vanwege files. Ik kwam ook vaak vermoeid aan op de training."


De ervaren aanvaller, die in het dagelijks leven als maatschappelijk werker Leidse jongeren begeleidt, heeft in zijn leven al het nodige meegemaakt. Op achtjarige leeftijd kwam hij met zijn familie naar Nederland vanwege de oorlogen in voormalig Joegoslavië. Na zijn aankomst duurde het voor de jonge Kurbegovic een aantal jaar om te acclimatiseren. Voetballen deed hij in de eerste jaren gewoon op straat. Pas toen hij veertien was, kwam op zijn pad Rijnsburgse Boys waar hij in het seizoen 2005/2006 debuteerde in de Hoofdklasse.


"Ik baal er af en toe nog wel eens van, hoe mijn carrière is verlopen. Ik had het wel eens willen zien als ik van kleins af aan bij een voetbalvereniging had gezeten. Daarna heb ik ook niet veel geluk gehad. Zo scheurde ik rond m'n achttiende mijn kruisbanden, waardoor ik bijna twee jaar aan de kant heb gestaan. Later ben ik nog flink in de maling genomen in Montenegro, toen ik plotseling geen salaris meer ontving. Ik heb alles ongeveer wel meegemaakt.''


In Montenegro, bij FK Budunost Podgorica, speelde Kurbegovic nog twee duels in de voorronde van de Champions League, maar vijf jaar later acteert de Rijnsburger in de Derde Klasse A op zondag.
"Ik wil nu ook wat meer tijd aan mijn vrouw en twee jonge kinderen besteden, want ik was in de afgelopen jaren soms hele zaterdagen weg. Daarom is Warmunda een prima keuze, want het is dicht bij huis'', lacht hij.


Kurbegovic kreeg nog wel aanbiedingen van zaterdaghoofdklasser AFC en derdedivisionist DOVO, maar dat was voor hem te ver van huis. "Een goede club uit de Bollenstreek was voor mij nog een optie geweest, maar er was geen interesse. Ik had mezelf wel aan kunnen bieden, maar dan had ik daar voor 800 euro in de maand gespeeld. Ik heb altijd kunnen leven van het voetbal, maar nu kies ik voor iets anders: de gezelligheid.''


Hoewel de jaren voor Kurbegovic al beginnen tellen, dacht hij nooit aan stoppen. Toch had het niet veel gescheeld of hij had dit seizoen geen club gehad. Totdat trainer Alan Campfens, die hem nog kende uit zijn Ter Leede-periode, hem op 'deadline day' benaderde. "Ik vond het leuk dat Alan belde en ik dacht: waarom niet? Warmunda voetbalt op gras; ik haat namelijk voetballen op kunstgras, ik ken Bilal El Kourami en Hamza Harmouch en ik vind het leuk om mijn ervaring over te brengen op andere spelers.''