De Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal zijn helemaal klaar voor een mooi nieuw seizoen (Foto: pr).

Het doek gaat open
Laatste update: 15 september 2017 om 11:43

LEIDEN - Na een korte zomerstop gaan de deuren van de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal weer open voor een mooi nieuw seizoen met 234 voorstellingen en concerten.

Met een gloednieuwe foyer op de eerste verdieping van de Leidse Schouwburg én een prachtig aanbod klassieke concerten, toneelvoorstellingen, dans, oud en nieuw cabarettalent, familievoorstellingen en meer, kan de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal niet wachten om het publiek weer te begroeten.

De deuren van de Stadsgehoorzaal gaan voor het eerst open op 16 september voor De Nieuwe Philharmonie Utrecht en dirigent Johannes Leertouwer met Mahler 4. Aan een Mahler-restauratie hebben nog weinigen zich gewaagd, maar de Nieuwe Philharmonie Utrecht is nergens bang voor. Dirigent Leertouwer bemachtigde voor deze klus de originele partituur van Willem Mengelberg, die er honderden aantekeningen bij schreef terwijl hij toekeek hoe Mahler zijn Vierde Symfonie in 1904 instudeerde met het Concertgebouworkest.


Een bijzonder project aan het begin van het nieuwe seizoen is 'So You Think You Can Dada?!' van het Leidse Muziektheatergezelschap de Veenfabriek. Een kleine eeuw na de legendarische Dada Veldtocht is de Leidse Schouwburg opnieuw het huis van DADA. Het laatste weekend van september strijden steeds wisselende acts in een wervelende talentenjacht om de titel Dada van de dag. Aan de jurytafel schuift onder andere Arnon Grunberg aan.


Kamermuziekfestivals
In het nieuwe seizoen staan er twee bijzondere kamermuziekfestivals op het programma. Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober is de Stadsgehoorzaal geopend voor het kamermuziekfestival 'Reis door Europa'. Met een aantal muzikale boezemvrienden nemen violist Dmitri Makhtin en pianist Andrei Korobeinikovzij het publiek in vier concerten mee op een imaginaire citytrip langs Sint-Petersburg, Boedapest, Wenen en Parijs. Op 6, 7 en 8 april 2018 laat het Brodsky Quartet tijdens het festivalweekend De late Beethovens in de Aalmarktzaal van de Stadsgehoorzaal een heel weekend Beethoven horen.


Sinds 1978 is het VARA Leids Cabaret Festival een vooraanstaand podium voor jong cabarettalent. Dit jaar viert het festival de 40e editie. Bij deze viering kunnen namen als De Partizanen, Micha Wertheim, Javier Guzman en Wim Helsen niet wegblijven en daarom keren vier finales uit het verleden onder de naam De Reünisten voor één keer terug naar de Leidse Schouwburg.


Metamorfose
In de zomer van 2015 heeft de foyer op de begane grond in de Leidse Schouwburg een prachtige metamorfose ondergaan. Twee jaar later was het tijd om ook de foyer op de eerste verdieping aan te pakken. De oude rode foyer stoelen zijn met een succesvolle actie via social media verkocht aan liefhebbers en hebben plaats gemaakt voor een nieuw fris meubilair. De Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal zijn helemaal klaar voor een mooi nieuw seizoen!


Verkoop
De informatie- en kaartverkoopbalie in de Stadsgehoorzaal is sinds 4 september weer open van maandag tot en met zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur. Het volledige seizoen is te vinden op de website.

 

Meer info: http://www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl