Uitblinker Tom Broekhuizen zet een actie in (Foto: Johanna Wever).

Broekhuizen met punt naar voren juiste recept voor SJC
Laatste update: 19 september 2017 om 16:23

NOORDWIJK - Middenvelders kunnen regisseren, dicteren, organiseren. Ze overzien het veld. Voetballen met ruimte voor en achter zich.

Ze zijn de lijm in een elftal, de benzine van een motor of de hoofdsmaak van een gerecht. Een matige linie in de rif van het elftal zorgt voor een ongeorganiseerd team. Bij SJC zorgde die linie juist voor de nodige hoofdbrekens. De hoofdklasser acteerde in nog geen enkele competitieronde met hetzelfde trio op het middenveld.

Een vaste keuze op het middenveld van SJC is en bleef wel Tom Broekhuizen. In de eerste wedstrijd tegen RKAVV zag hij Raymond van Heijningen en Timo Ruigrok naast zich. Vorige week completeerden Rick van Dijk en Stef van der Zalm het blok op het middenveld. Tegen SWZ Boso Sneek zag Broekhuizen afgelopen zondag David Verweij en Jordy Groot naast zich staan. Trainer Sjaak Polak is aan het kneden, de smaken aan het uitbalanceren. Maar het hoofdingrediënt van de taart is en blijft de middenvelder uit Lisse.


De voetballer was de smaakversterker in het duel tegen SWZ BOSO Sneek. Hij was door zijn trainer expres meer met de punt naar voren gezet. Op die manier kon Broekhuizen nog dreigender zijn voor de goal van de tegenstander. De tactiek hielp. De 25-jarige speler kwam met twee goals op het wedstrijdformulier terecht. "Ik vind het wel lekker deze positie", bevestigt de middenvelder. "Ik heb m'n hele leven met de punt naar achteren gespeeld. Maar ik merkte de laatste paar wedstrijden dat ik die drang naar voren wel heb. Dat kwam er vandaag goed uit."


In de eerste helft had SJC optisch het veldoverwicht, maar creëerde het te weinig om het de bezoekers uit Friesland echt moeilijk te maken. Pas in de absolute slotfase van het eerste bedrijf zorgde een individuele actie van Jeroen Dedel voor het eerste 'opveermoment' van de wedstrijd. Zijn rush over links was goed, zijn voorzet ook, maar spits Tom Duindam gleed de bal over.


In de tweede helft toonde juist dat middenveld aan waarom het tot nu toe de beste wedstrijd was van SJC, dit seizoen. Verweij vormde een solide blok met het verdedigingsduo achterin. Groot en Broekhuizen speelden meer naar voren. Aan de hand van dit drietal werd het verschil na rust wel gemaakt: 3-0. Groot brak de ban met de 1-0, Broekhuizen klaarde het karwei met twee goals.


Of trainer Polak de komende wedstrijd voor dezelfde ingrediënten gaat kiezen, is alleen bekend in het hoofd van de bakker zelf.