Rob Zandbergen voelt de hete adem van Noordwijk-spits Tjeerd Westdijk in zijn nek (Foto: Hans Schalk).

Ter Leede pakt punt in derby na sterke wederopstanding
Laatste update: 26 september 2017 om 13:55

SASSENHEIM - Als Martijn le Congé vlak voor rust net de 0-2 heeft gemaakt voor Noordwijk in de streekderby tegen Ter Leede, durven twee Noordwijkers in het publiek wel een gewaagde uitspraak aan.

"Zo, dat wordt binnenkort weer tegen IJsselmeervogels voetballen." De club uit Spakenburg acteert twee niveau's hoger, maar de beide heren zijn enthousiast.

Het kwam door de uitstraling van de Noordwijkse ploeg. Als een Connor McGregor [vechtsporter red.] in z'n beste dagen liep het elftal van Kees Zethof met bravoure over het veld. Niet bang bij tegenaanvallen, geduldig wachtend tot het zelf de goal zou maken. Afwachtend en dan zelf de upper-cut geven. In de bestuurskamer van Ter Leede klonk een heel ander geluid. Al slurpend aan de koffie keken twee Sassenheimers elkaar aan, weinig bemoedigend. "Ter Leede heeft geen schijn van kans, dit wordt 0-4, 0-5, zoiets." En het klonk in de rust van de Bollenderby allemaal niet eens zo gek. Een schuchter Ter Leede mocht nog blij zijn met de 0-2. Noordwijk-aanvaller Denzel James had de Sassenheimers helemaal knock-out kunnen slaan, maar zijn diagonale schot vond de voeten van Laszlo Sandor.


Ter Leede-aanvoerder Ronnie Verplancke beaamde de lome eerste helft van zijn ploeg. De Sassenheimers kozen er bewust voor om in te zakken. Al dan niet vanwege de seizoensstart van Noordwijk (negen uit drie, nul tegengoals) en de KNVB-bekerwedstrijd tegen Katwijk van afgelopen woensdag. "Het leek net alsof we er geen zin in hadden, maar dat was echt niet zo", verontschuldigde de middenvelder zich bijna.

"In de tweede helft kozen we om vol druk te zetten. Toen creëerden we weer kansen en waren we effectief voor de goal." Dankzij een goal van Jeffrey Bok en één van invaller Niels van Veen kwam het elftal van Henk Wisman na ruim een uur op gelijke hoogte. Pas na de 2-2 leek Noordwijk de schroom weer van zich af te voetballen. Alsof het ineens weer wakker werd. Toch complimenteerde Diederick Hoogerwaard de opponent. "Ter Leede had in de tweede helft heel veel lopende mensen. We konden niet meer in het duel komen. Als er duels zijn en je wint die, dan komt het strijdbare gevoel weer in je naar boven. Nu vond ik dat Ter Leede er goed doorheen voetbalde. Zij kregen daardoor vleugels."


Na de 2-3 van Nick van Staveren uit een corner leek deze linkse directe voldoende voor de overwinning van Noordwijk zo'n tien minuten voor tijd. Maar na een 'gevecht' in het strafschopgebied, waarbij Raymond Manuputty het worstelduel won, ging de bal op de stip. Jeffrey Bok bepaalde in blessuretijd de eindstand op 3-3.