Buren praten gezellig bij en doen spelletjes op straat (Foto: Erwin Plug).

Spelen en een bakkie doen tijdens Burendag
Laatste update: 26 september 2017 om 16:40

KATWIJK - "Het weer is ideaal. Het is nog vroeg. Waarschijnlijk -en hopelijk- komen er in de namiddag nog mensen.

Maar, de aanloop komt nu gestaag op gang en de mensen vermaken zich", vertelt Arnout de Bakker van Welzijnskwartier tijdens Burendag afgelopen zaterdag in Katwijk aan de Rijn. Op de Tulpstraat is het gezellig druk in de vroege middag. In het kader van Nationale Burendag waren er ook elders in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg activiteiten.

Op initiatief van Douwe Egberts werd Burendag in 2006 voor het eerst georganiseerd. In 2008 ontstond de samenwerking met het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied en bevordert de samenhang tussen groepen mensen. Met Burendag willen beide organisaties mensen dichter bij elkaar brengen.


In Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zijn ieder jaar enkele kleine initiatieven. "Mensen kunnen zich zelf centraal via de website van Burendag aanmelden met een initiatief en krijgen daar een bedrag voor", vertelt De Bakker. "Er zijn echter ook mensen die iets organiseren zonder inbreng van anderen en doen het op eigen initiatief. Ook prima, maar alleen is dat lastiger te traceren of te monitoren in het geheel. Maar, in Katwijk en vooral Rijnsburg is er genoeg aangemeld en georganiseerd. Er gaat straks iemand van ons naar Rijnsburg, om even te kijken en sfeer te proeven."


Burendag is een jaarlijks terugkerend evenement. Volgens de landelijke organisatie worden buurten leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven en bevordert zo contact en verbinding tussen groepen mensen. Via het fonds kon men een aanvraag tot 400 euro indienen om plannen uit te kunnen voeren. In Katwijk werd Burendag eveneens ondersteund door Welzijnskwartier Wijkwerk.


"Burendag is een dag waarop men gezellig samen kan komen en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en voor de buurt. En elkaar misschien ook beter leren kennen", vertelt vrijwilliger Anita Laterveer, als ze druk in de weer is in de Tulpstraat in Katwijk-Binnen. "Samen met snackbar 'Grote Patatten' en met behulp van Welzijnskwartier hebben we hier een stuk straat af mogen zetten en enkele gezellige initiatieven bedacht."


Er was een luchtkussen voor de kinderen en men kon suikerspinnen eten bij een kleine foodtruck. Verder waren er Oudhollandse gezelschapsspellen neergezet en kon men stoepkrijten. Laterveer: "En men kan ook een bakje koffie of thee drinken op onze zogenaamde 'buurtbanken'. Die hebben we centraal opgesteld en daar kan men gezellig aanschuiven. Daar is het al aardig druk. Mensen willen soms gewoon even praten en dat er iemand is die even luistert."