Asielzoekers dansen na afloop van de modeshow tijdens de open dag van het asielzoekerscentrum (Foto: Erwin Plug).

Kijkje in de keuken van het asielzoekerscentrum
Laatste update: 26 september 2017 om 16:42

KATWIJK - Togo, Sierra Leone, Irak, Armenië, Eritrea, Ethiopië, Afghanistan, Algerije, Azerbeidzjan. Zomaar een greep uit de lijst met landen die in het Asielzoekerscentrum Katwijk vertegenwoordigd zijn.

Tijdens de landelijke 'Open AZC Dag' kon men zaterdag een kijkje nemen in de keuken, letterlijk en figuurlijk. Nabij het voormalig vliegkamp Valkenburg was het een drukte van belang.

Al sinds oktober 2008 worden in de gemeente Katwijk asielzoekers opgevangen. Asielzoekerscentrum (AZC) Katwijk was in eerste instantie gericht op 'terugkeer'. Juli 2011 werd azc Katwijk aangewezen als een van de eerste gezinslocaties in Nederland. Het heeft vervolgens van 2014 tot en met 2016 ook een tijd dienst gedaan als regulier azc. Eind 2015 heeft de gemeenteraad ingestemd met een permanente opvang voor maximaal 600 bewoners.


Asielzoekers hebben bij aankomst in Nederland vaak helemaal geen bezittingen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vangt hen op in opvangcentra en zorgt voor basisvoorzieningen. Het recht op opvang bestaat vanaf het moment dat de asielzoeker asiel aanvraagt, tot hij een verblijfsvergunning krijgt of Nederland moet verlaten. De bewoners in Katwijk zijn gehuisvest in de gebouwen, net buiten het vliegkamp, waar vroeger de militairen woonden die gelegerd waren op het vliegkamp.


Koken
"In een opvangcentrum heeft de asielzoeker toegang tot basisvoorzieningen, zoals onderdak, kook- en wasruimten en computers'', vertelt begeleidster Lucine tijdens een rondleiding door het gebouw 'Pollux'. "Tevens krijgt een asielzoeker wekelijks leefgeld." Iedere verdieping ziet er hetzelfde uit. Er zijn woonkamers met toilet en douche. Op iedere verdieping is een gemeenschappelijke keuken, alwaar de bewoners koken. "Men doet zelf boodschappen. Ze gaan naar de plaatselijke supermarkt om hun ingrediënten te halen. De keuken is geopend van 's ochtend tot 's avonds en het wordt schoon gehouden door henzelf. Al die culturen geeft wel een smaakvol geheel", glimlacht Lucine.


Naast alle voorzieningen op elke etage is er op de begane grond van het gebouw een crèche. Een grote kamer met eenvoudige voorzieningen en veel speelgoed en boeken. "Er is speeluitleen, enkele oppasmoeders letten op en men bepaalt zelf de invulling van het programma en het rooster", wordt er uitgelegd. "Met ongeveer drie moeders -die hier in het azc wonen- begeleiden we de kinderen in de ochtenden. Ze kunnen lekker spelen, leren en tekenen. Als het lekker weer is dan gaan we soms naar buiten."


Hoop
In het nabij gelegen recreatiegebouw was het inmiddels een drukte van belang met bewoners en bezoekers van de open dag. Buiten was er een informatiemarkt met onder anderen Vluchtelingenwerk en de Dienst Terugkeer en Vertrek. Binnen waren er kraampjes, bemand door bewoners uit diverse landen en daar kon men de landelijke keukenspecialiteiten aanschouwen en uiteraard proeven. Allerlei geuren kwamen de bezoekers tegemoet. Exotische gerechten, van zoet tot hartig, werden voorgeschoteld. Naast al het eten kon men boeken inzien, foto's bekijken, klederdracht aanschouwen en een praatje maken met de bewoners. Verder was er muziek en werd er een modeshow gegeven. Bezoekers luisterden en keken aandachtig naar alles wat georganiseerd werd.


"Er zijn hier in het centrum zo'n 42 nationaliteiten, maar dat wisselt voortdurend. Net afhankelijk van de situatie in de wereld en waar conflicten zijn", vertelt locatiemanager Marijke Klaassens. "Er zijn nu ongeveer 460 mensen opgevangen en we hebben 570 plekken. We houden echter een buffer aan om pieken op te vangen." In het asielzoekerscentrum wonen uitgeprocedeerde asielzoekers. "Elke dag moeten volwassenen zich melden op hetzelfde tijdstip om controle te houden", vertelt begeleidster Lucine. "Er is natuurlijk veel doorloop en doorstroming en het is een komen en gaan. Ze zijn blij dat ze opgevangen worden en tegelijkertijd hopen ze op een betere toekomst. En dat hopen wij ook."