Het oude pand van Hoek Boek aan de Herenstraat (tegenover Opnieuw Voorhout) wordt momenteel verbouwd tot kringloopwinkel (Foto: Tineke Bos).

Vrijwilligers Opnieuw Voorhout beginnen eigen kringloopwinkel
Laatste update: 29 september 2017 om 11:10

VOORHOUT - Een aantal vrijwilligers van kringloopwinkel Opnieuw Voorhout begint binnenkort een eigen kringloopwinkel aan de overkant van de huidige winkel.

Ze kwamen onlangs in conflict met het bestuur van de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Voorhout (SJJV) en zijn het gedoe zat. "We willen gewoon een kringloopwinkel draaiend houden." Het bestuur van SJJV laat weten verrast te zijn door dit besluit. "We zijn er niet over geïnformeerd."

Op de deur van kringloopwinkel Opnieuw Voorhout hing begin deze week nog steeds een briefje met de mededeling dat de winkel tijdelijk gesloten is en begin oktober weer open zal gaan. Het bestuur van de kringloopwinkel en de vrijwilligers waren het niet eens over het beleid. De vrijwilligers voelden zich niet serieus genomen en werden niet gehoord door het bestuur, dat tegen hun zin besloot de winkel tijdelijk te sluiten.


Aan de overkant van de Herenstraat, schuin tegenover Opnieuw Voorhout, vindt in het voormalige pand van Hoek Boek een grootscheepse verbouwing plaats. Op de etalageruit is te lezen dat op die plek binnenkort een nieuwe kringloopwinkel zal worden geopend. Er blijkt inderdaad een connectie te zijn tussen beide zaken. Namens de vrijwilligersgroep meldt Atie Paardekooper: "Afgesproken was dat er een gesprek zou zijn dat door Welzijn Teylingen begeleid zou worden. Dat gesprek heeft vandaag (dinsdag) pas plaats gevonden met een stuk of zes vrijwilligers en het heeft dus niet voor een oplossing gezorgd. Intussen willen wij als vrijwilligers niets liever dan gewoon een kringloopwinkel draaiend houden."


Geen personeel
En dat gaan ze dus zelf doen. Paardekooper: "Het pand aan de Herenstraat 63 is gekocht door Rob van den Burg, die ons alle medewerking heeft gegeven. Hij laat twee appartementen bovenin bouwen en wij kunnen de winkel van hem huren. We hopen daar begin november te openen; er moet nog heel veel gebeuren wat de verbouwing betreft. Er moet onder andere een nieuw goed geïsoleerd dak op komen. Samen met zeker 27 vrijwilligers gaan we dan in die winkel weer aan de slag. Reken maar dat de winkel dan vol staat met spullen, want we hebben al van veel mensen gehoord dat ze dingen voor ons bewaren en we hebben zelf ook een voorraad. Er zal een bedrijfsleider zijn, omdat iemand wel sturing moet geven. Maar dan wel in goed overleg met ons allemaal."


Over de strubbelingen die vóór de sluiting plaats vonden, zegt ze: "We voelden het al aankomen, de samenwerking liep gewoon niet prettig. Maar wij hadden niets te vertellen en werden voor het blok  gezet met die sluiting. Of we ooit weer tot elkaar komen? Tja, misschien als bepaalde personen zich terugtrekken. Het bestuur moet niet overal zijn stempel op drukken; wij wilden niet als personeel behandeld worden, wij zijn vrijwilligers die met plezier in de winkel willen werken."


"Geen prettige situatie"
"We kunnen ze niet tegenhouden", reageert SJJV-secretaris Jan Seijsener op het besluit van de vrijwilligers om voor zichzelf te beginnen. "We waren wel verrast door deze actie, we zijn er niet over geïnformeerd. De verkoop in Opnieuw Voorhout gaat 2 oktober weer starten met een aantal vrijwilligers dat wilde blijven. Als bestuur gaan we ook nog in gesprek met Welzijn Teylingen om de problemen helder te krijgen, maar kennelijk was er toch al besloten dat ze op een andere manier wilden doorgaan. Een stuk of vier vrijwilligers hebben echt afgezegd, maar de anderen heb ik geschreven dat ze welkom zijn als ze met ons verder willen gaan. Het is geen prettige situatie, met onvrede en beschuldigingen. Wij hadden met name de donaties in overleg willen regelen. Dat is niet gelukt en hoe zij dat verder gaan doen zou ik echt niet weten."