Theo Warmerdam (2e van links) van Zuivelboerderij 'De Sophiahoeve' uit Warmond ontvangt uit handen van burgemeester Maximilian Schächtele (uiterst rechts) van de gemeente Freiburg im Breisgau de felbegeerde trofee (Foto: pr).

Warmondse kaasboer wint internationale innovatieprijs
Laatste update: 29 september 2017 om 11:11

WARMOND - Zuivelboerderij 'De Sophiahoeve' uit Warmond geniet met zijn overjarige oude Boeren Leidse met Sleutels internationale bekendheid.

Vorige week zondag tijdens de jaarlijkse Tuniberger Käsemarkt in Schlöss Reinach in het Duitse Münsingen (nabij Freiburg), is de Hollandse lekkernij van de zelfkazende melkveehouder Theo Warmerdam bekroond met de internationale Innovatieprijs 2017. Uit handen van burgemeester Maximilian Schächtele van de gemeente Freiburg im Breisgau ontving Warmerdam de felbegeerde trofee.

"Deze internationale faam en erkenning is fantastisch. Tevens toont deze waardering aan dat ons oeroude ambacht en de productiemethoden niet in de vergetelheid geraken", glunderde de Warmondse kaasbereider, die als enig mededinger uit Nederland de 21 andere deelnemende kaas- en wijnboeren uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië achter zich liet. De overjarige, vijftien maanden gerijpte kaas van Warmerdam verkeerde met zijn superieure kwaliteitseigenschappen in smaak, geur, reuk en structuur in topvorm. Volgens de vakjury gaven die eigenschappen, in combinatie met het nieuwe marketingconcept 'Boeren Leyden Traditioneel' dat Slow Food Nederland en Slow Food Internationaal gezamenlijk uitdragen, de doorslag voor de toekenning van de innovatieprijs 2017.


In het kader van die promotieactiviteiten van de 'Boeren Leyden Traditioneel' nam Warmerdam samen met zijn broer Martin datzelfde weekeinde deel aan internationale Slow Food beurs Cheese 2017 in het Italiaanse Bra. Tijdens deze vierdaagse Slow Food kaasbeurs, die met zijn meest bijzondere kaassoorten de allergrootste ter wereld is, door vrijwel alle grote en fijne kaaskenners uit de gehele wereld wordt bezocht en in totaal liefst 30.000 bezoekers trekt, beleefde de gelauwerde presidium oude kaas van 'De Sophiahoeve' zijn internationale primeur. In jubelstemming liet Warmerdam na afloop tussen neus en lippen weten dat inmiddels de eerste contacten met afnemers uit het buitenland zijn gelegd en zijn presidium 'Boeren Leyden Traditioneel' wellicht binnenkort in het buitenlandse winkelschap ligt.


Naast zijn succesvolle Europees avontuur was Warmerdam afgelopen dinsdag en woensdag al weer deelnemer aan de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Expo Houten. "Mensen hernieuwd kennis laten maken met dit product is mijn drijfveer", aldus Warmerdam, die tot zijn groot genoegen die dinsdag getuige was van de lang beloofde ondertekening van het officiële document dat de plaatsing behelst van het ambacht 'Boerenkaas Maken' op de inventarisatielijst van De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. "Boeren Leidse is een technisch hoogstandje van arbeidsintensief handwerk en dat verdient om zowel nationaal als internationaal gewaardeerd te worden."