Decorandus Wim de Beer en zijn vrouw werden in de bloemen gezet, rechts burgemeester Visser (Foto: Jan Bouw).

Wim de Beer krijgt lintje voor 34 jaar inzet bij Oud Rijnsburg
Laatste update: 29 september 2017 om 11:12

RIJNSBURG - Het was afgelopen woensdagmiddag feest in het Museum van Genootschap Oud Rijnsburg aan de Oude Vlietweg.

Dubbel feest zelfs. Het genootschap is op 27 september 1977 opgericht en woensdag bestond zij dus precies 40 jaar. In de komende tijd zal aan dit heugelijke feit met diverse evenementen de nodige aandacht worden geschonken. Voor een ander feestelijk moment was de burgemeester Cornelis Visser van Katwijk verschenen. Hij reikte aan bestuurslid Wim de Beer een koninklijke onderscheiding uit.

Alvorens de onderscheiding uit te reiken somde de burgemeester de vele verdiensten van Wim de Beer op. Hij is al ruim 34 jaar dertig jaar actief voor het Genootschap, waarvan dertig jaar als lid van het bestuur. Hij heeft veel vrijwilligerswerk verricht op het gebied van cultuur en historie, waaronder uitvoerig archeologisch onderzoek in Rijnsburg. Gedurende drie jaar was hij secretaris van de Stichting Monument/Standbeeld Floris V. Hij was het die gezorgd heeft dat het standbeeld naar Rijnsburg is gekomen en een prominente plaats in het dorp heeft gekregen. Daarnaast heeft hij meegewerkt aan een tweetal boeken over de beide wereldoorlogen. De Beer is ook Ridder in de Orde van Sint Jacob, een orde die dateert van 1920.


"Voor al uw verdiensten, betoond aan de gemeenschap, heeft het Hare Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau", zei Visser na de opsomming van de grote lijst van verdiensten van Wim de Beer. Na deze woorden spelde hij de volkomen verraste decorandus de versierselen behorend bij de onderscheiding op en overhandigde hem een boeket bloemen. Een tweede boeket ontving hij van de voorzitter van het Genootschap. "Het was een volstrekte verrassing voor mij. Ik dacht alleen te komen voor het 40-jarig bestaan van het Genootschap. Geen moment heb ik gedacht dat ik zelf in de schijnwerpers gezet zou worden", gaf hij desgevraagd nog steeds wat beduusd aan.


Een lange rij vormde zich vervolgens in het museum om Wim de Beer te feliciteren met zijn onderscheiding.