Burgemeester Visser van Katwijk onthult samen met nabestaanden van de slachtoffers het monument (Foto: Erwin Plug).

Erkenning voor oorlogswond
Laatste update: 29 september 2017 om 11:16

KATWIJK - Afgelopen woensdag werd het oorlogsmonument 'De Oorlogswond' aan de Prins Hendrikkade - gelegen tussen de gebouwen Parlevliet en Parledam van zorgorganisatie DSV - officieel onthuld door burgemeester Cornelis Visser en nabestaanden.

Door een noodlottig ongeval tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen drie Katwijkers om het leven door Amerikaanse mitrailleurs. Na lange tijd volgde dan eindelijk de officiële erkenning met een monument, die De Oorlogswond is genoemd.

Op 27 september 1944 beschoten Amerikaanse jachtvliegtuigen -bestuurd door Engelse piloten- schepen die in het Prins Hendrikkanaal aangemeerd waren. "Ze wilden daarmee voorkomen dat de Duitsers deze zouden gebruiken voor transport van materieel", vertelt burgemeester Visser. "Twee kinderen en een man werden daarbij dodelijk geraakt door kogels en tevens waren er zes gewonden. De omgeving van het kanaal was immer druk en levendig vanwege de bedrijven en schepen die hier waren.

We mogen de gebeurtenissen en de drie omgekomen mensen en de gewonden nooit meer vergeten en daarom gedenken wij en daarom staat dit monument hier. Er is hier heel wat gebeurd in het verleden. Voor de Katwijkse gemeenschap in het geheel was het een grote tragedie. Laten we dat niet vergeten."


Het monument werd onthuld door burgemeester Visser en nabestaanden van Huigje van Dijk (12), Leentje Zwanenburg (12) en Bouwe van Rijn (50). De twee jongste slachtoffers waren zwaargewond en overleden op weg naar het ziekenhuis of kort na aankomst in het ziekenhuis, terwijl Bouwe van Rijn op de bok van zijn wagen zat en ter plaatse overleed. Tijdens de beschieting is het gebouw aan de Prins Hendrikkade 9a (nu Parledam) beschadigd geraakt door de aanvallen van de vliegtuigen.

De beschadigingen zijn al die jaren bewaard en zichtbaar gebleven op het pand. Het stuk muur met de schade was deel van het zogenoemde 'pand van Taat', een oude scheepswerf en timmerbedrijf dat op die plek stond. "Het beschadigde deel van de gevel is altijd zichtbaar gebleven, aangezien de eigenaar het als aandenken aan die noodlottige beschieting wilde bewaren", aldus de burgemeester.


De Oorlogswond
"Enige jaren geleden kwam het ter sprake en kwam de opmerking dat we iets met dat pand moesten doen", vertelt Lies van Beelen van Stichting Visserijdagen Katwijk. "We waren geïnteresseerd en we kwamen steeds meer te weten over het pand. De schade aan het pand bleef steeds meer intrigeren. De hap uit de muur, de oorlogswond, had een aantrekkingskracht, vooral door het verhaal erachter. Helaas ging de sloop van het gebouw door vanwege nieuwbouw aan het Prins Hendrikkanaal.

Maar we wilden de herinnering aan de oorlog en het drama levend houden. Uiteindelijk hebben we na lang overleg en heel veel emoties overeenstemming bereikt met DSV om een deel te bewaren. Dat stukje muur is een belangrijk deel uit onze geschiedenis van Katwijk."


De nieuwe eigenaar van het nieuwbouwdeel aan de haven, zorgorganisatie DSV, begreep de emotionele verhalen en de beladen historie en deed het aanbod het stuk muur uit te zagen bij de sloop, op te slaan en het later weer terug te plaatsen. "Na de renovatie van het pand Parlevliet en de nieuwbouw van 'Parledam', het appartementencomplex voor ouderen, is de muur dan nu als monument 'De Oorlogswond' terug op de oude plek. Teruggeven aan de gemeenschap", aldus Lies van Beelen.


Op de muur is een plaquette bevestigd met uitleg over de gebeurtenissen van 1944 en de namen van de slachtoffers. Na alle plichtplegingen was er een minuut stilte.