De Noordwijkse Carolina Bongers met twee van haar boekjes: "Misschien stamt mijn creativiteit wel uit mijn tweetalige opvoeding"(Foto: Ingrid Langeveld).

Carolina Bongers bedenkt en schrijft kinderboekenserie 'Jungle the Bungle'
Laatste update: 29 september 2017 om 11:20

NOORDWIJK - Haar scheppingsdrang is onuitputtelijk en ze doet louter dingen die ze leuk vindt of waarvan zij iets leert.

Daarnaast houdt ze van mooie merken, die kloppen, haar aanspreken en waarin voor haar uitdaging zit. De 43-jarige Carolina Bongers uit Noordwijk bedacht een uniek boekconcept en debuteerde onlangs als auteur met 'Jungle the Bungle', een meertalige kinderboekenreeks voor dreumesen, peuters en kleuters. "Met 'Jungle the Bungle' wil ik ouders handvatten bieden om op een vrolijke, speelse en gemakkelijke manier nieuwe talen en andere leuke weetjes bij hun kinderen te introduceren. En om samen met hun kroost een leuke tijd te hebben."

De geboren Sittardse, zelf moeder van een jonge tweeling, is in het dagelijks leven freelance marketeer. Ze studeerde toerisme in Breda en bedrijfskunde in Nijmegen en werkte eerder als productmanager voor onder meer topmerken als L'Oréal en Disney en het voormalige meidenblad Fancy. "De druk op jonge kinderen in deze maatschappij is groot", stelt de Noordwijkse. Ze bemerkte dat voor hen nauwelijks grappige leerzame boekjes beschikbaar zijn waar ze ten eerste vrolijk van worden en die bovendien inspelen op de ontwikkeling en stimulatie van de taalgebieden in de hersenen.

Die bevinding en daarnaast de wetenschap dat voorlezen en het introduceren van nieuwe talen positieve effecten hebben op een jonge leeftijd, vormden voor haar de kiem voor haar project 'Jungle the Bungle'. "Zelf ben ik tweetalig opgevoed en sprak al op jonge leeftijd zowel Nederlands als Spaans", vertelt de Noordwijkse, die vijf talen vloeiend spreekt.


Met dagelijks twee nieuwsgierige kleuters om haar heen, constateerde Bongers dat juist kinderen al op zeer jonge leeftijd verschillende talen moeiteloos tot zich nemen. "Ook wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat meertalig opvoeden goed is voor de ontplooiing van het kinderbrein, de concentratie van het kind, taalaffiniteit creëert en zelfs creativiteit in die unieke wezentjes ontlokt. Misschien stamt mijn creativiteit wel uit mijn tweetalige opvoeding en bevatten mijn hersenen simpel gezegd veel verbindingen waardoor ik veel kansen zie", bedenkt ze zich plotsklaps schaterlachend.


Het meertalige concept 'Jungle the Bungle' behelst gekke en vooral grappige avonturen van zeven bijzondere dieren, die samen in de jungle wonen. Ondanks dat de dieren allemaal verschillend zijn, elk dier zijn eigen onderscheidende karaktereigenschappen heeft en uit een ander werelddeel afkomstig is, vinden ze elkaar leuk en staan ze altijd voor elkaar klaar. "De boekjes zijn 'feel good' en bieden peuters en kleuters, maar ook dreumesen uitdaging", zegt Bongers. "Op speelse wijze leren de kinderen over de wondere wereld van de dieren of natuurkundige verschijnselen. En over talen. In de dieren kunnen de kinderen zich herkennen, maar het allerbelangrijkste: ze worden er vrolijk van", weet de auteur.


"Met de boekenreeks 'Jungle the Bungle' wil ik mijn avontuurlijke verhalen, die de dieren samen beleven en die ik samen met mijn zus bedenk, op een geinige manier en met een enigszins leerzame insteek bij kinderen brengen. Mijn uitdaging daarbij is op zoek te gaan naar hun onbevangenheid maar evengoed de verwondering die kinderen voor alles hebben. Ik wil graag dat die kleintjes elke keer weer met 'Jungle the Bungle' een leuke tijd beleven", glimlacht ze.


Terloops laat Bongers, die zelf opgroeide in een fijn milieu, los dat je hebt te dealen met de omgeving waar je geboren bent en dat het gezin waarin geboren wordt bepalend kan zijn voor je geluk. "Zelf maak ik heel bewust mijn keuzes. Ik weet wat ik wil en ik word happy van hetgeen ik doe. Mij geeft dat energie en dat wil ik ook aan kinderen overbrengen. Ik wil hen laten zien dat je gewoon goed bent zoals je bent en dat het niet uitmaakt wat anderen van je denken. Iedereen is een individu en je moet kinderen helpen zich te ontwikkelen zoals ze zijn. Samen ontdekken wat een kind eigenlijk echt leuk vindt en kinderen leren vooral bij zichzelf te blijven. Als mensen daadwerkelijk zichzelf zijn vind ik dat echt mooi."


Bongers bruist van ideeën en kijkt reikhalzend de toekomst in. "Dit is nog maar het begin", klinkt ze overtuigd. "Mijn ultieme droom is om uiteindelijk van 'Jungle the Bungle' een succesvol tv- format te maken."