Het herenkoor St. Caecilia in 1902, toen één van de koorleden zijn 60-jarig jubileum vierde (Foto: pr).

Herenkoor St. Caecilia viert 175ste verjaardag
Laatste update: 3 oktober 2017 om 15:14

NOORDWIJKERHOUT - Vanaf zondag 8 oktober is in de Sint Victorkerk in Noordwijkerhout een expositie te zien over het herenkoor St. Caecilia. Aanleiding is de 175ste verjaardag van het koor.

Dat er een feestje te vieren viel, bleek uit een foto van het koor uit 1902. Die werd destijds gemaakt omdat één van de zangers zijn 60-jarig koorjubileum vierde. Terugrekenend kwam men tot de conclusie dat het koor in 1842 moet zijn opgericht, nu dus 175 jaar geleden.


Dit koorjubileum is aanleiding voor een tentoonstelling over de geschiedenis van het koor en wetenswaardigheden daaromheen. Op vier dubbele panelen achter in de St. Victorkerk zijn foto's en levensbeschrijvingen verzameld van pastoors, dirigenten en organisten, alsmede foto's in groot formaat van het koor, dikwijls gemaakt op de jaarlijkse uitgaansdag. Speciale aandacht is er voor het Vollebregt-orgel, een geschenk van een rijke parochiaan in 1856.

Met teksten tussen de foto's wordt uitgelegd waarom de koorleden vroeger jaarlijks een financiële vergoeding ontvingen en waarom er boetes opgelegd werden. Er wordt iets verteld over de ontwikkeling van het repertoire en er wordt uitgelegd wat het zingen van het Gregoriaans inhoudt, nog steeds een specialiteit van het herenkoor. En hoe de heilige Caecilia door een misverstand patrones geworden is van de kerkmuziek en van talloze muziekgezelschappen.


De tentoonstelling wordt geopend op zondag 8 oktober, de dag van het Victorfeest. In de eucharistieviering van 10.00 uur zingt het herenkoor samen met de andere koren van de St. Victorkerk. De tentoonstelling is de gehele maand oktober te zien, ook doordeweeks overdag.