(Ver)koper en sponsor Mark Rijkaart (l.) en GON-vrijwilliger Jaques Dekker schudden elkaar de hand voor het schilderij dat Ludolph Berkemeier rond 1900 maakte van Noordwijk aan Zee. Het werk hangt nu nog bij familie Rijkaart in Asperen, maar zal op korte termijn definitief te zien zijn in Museum Noordwijk (Foto: Harm Dragt).

Aanschaf Berkemeier leest als een jongensboek
Laatste update: 3 oktober 2017 om 15:23

NOORDWIJK - Het Genootschap Oud Noordwijk (GON) heeft dankzij een financiële schenking een uniek schilderij van Ludolph Berkemeier kunnen aanschaffen.

Het schilderij toont natuurgetrouw Noordwijk aan Zee rond 1900. Berkemeier heeft Noordwijk vastgelegd vanaf het toen nog onbewoonde Dobbelmannduin. De loop der gebeurtenissen die aan de koop vooraf gingen, lezen als een spannend jongensboek.

Het bestuur van het genootschap kreeg van Jaques Dekker, zelf een begenadigd schilder en vrijwilliger binnen het GON, een mail dat er bij een Amerikaans veilinghuis een Berkemeier te koop was. De vraagprijs was voor de kas van het genootschap fors, maar zo'n unieke kans laten lopen, stemde tot nadenken. Het werk van de schilder Ludolph Berkemeier is voor met name Noordwijk zo uniek omdat hij op een heel waarheidsgetrouwe manier Noordwijk aan Zee anno 1900 heeft vastgelegd.

Bovendien wisten weinig schilders van naam Noordwijk te vinden om hier te werken. Dit in tegenstelling tot onze buurgemeente Katwijk. Reden voor het genootschap om juist de werken van Ludolph Berkemeier in Museum Noordwijk een duidelijke plek te geven. Na de knopen geteld te hebben, werd een maximaal bedrag bepaald waarop het schilderij aangekocht kon worden en Dekker bleek bereid om 's nachts mee te bieden. Of het beschikbare bedrag toereikend zou zijn, was nog maar de vraag.


Bij de veiling bleek een andere koper bereid te zijn net iets meer te bieden. Einde verhaal zou je denken.
Het museum sprak na de veiling haar teleurstelling uit naar het veilinghuis in Arizona over de negatieve uitkomst. Lange tijd bleef het stil. Tot de koper, die bij verrassing een Nederlander bleek te zijn, in de lucht kwam. De koper uit het Gelderse Asperen had het schilderij gekocht voor zijn ouders, maar toen het vanuit de Verenigde Staten bij hen arriveerde vonden ze het te groot voor hun huis.

De eerder gelegde contacten met het veilinghuis zorgden voor een belangrijke koppeling. De koper legde contact met Jaques Dekker om te overleggen of een doorverkoop tot de mogelijkheden behoorde. Hij bleek zelfs bereid wat water in de wijn te doen. Hij erkende dat het werk in Noordwijk heel erg op zijn plaats zou zijn en was bereid de financiering ervan mede te sponsoren. Mede hierdoor werd de aanschaf van het unieke schilderij mogelijk en verantwoord.


Vorige week dinsdag togen Jaques Dekker en GON-bestuurslid Harm Dragt naar Asperen om nader kennis te maken met de verkoper en sponsor en om de nieuwe aanwinst te bekijken. "Het is een prachtig, groot werk in een ongelofelijk goede staat", laat Dragt weten. "De verkoper vertelde dat hij overwogen had om de lijst niet mee te laten verzenden naar Asperen. Gelukkig is dat wel gebeurd waardoor het één mooi geheel vormt en past bij de andere mooie schilderijen die in Museum Noordwijk van Ludolph Berkemeier te zien zijn."


De verkoper gaf nog een reden waarom hij vindt dat juist Museum Noordwijk de perfecte bestemming ervoor is: "Noordwijk is onze favoriete vakantiebestemming."