(Foto: Erwin Plug).

Geen stormloop op afval
Laatste update: 3 oktober 2017 om 16:46

KATWIJK - Het liep afgelopen zaterdag bepaald geen storm tijdens de open dag van de Milieustraat Katwijk-Noordwijk aan de Taanderstraat in 't Heen.

Het koude en soms natte weer was daar ongetwijfeld mede debet aan. Bij diverse stands op het terrein van de milieustraat kon men informatie krijgen over afvalverwerking en -scheiding. Men kon vragen stellen aan medewerkers van de gemeente en aan mensen van bedrijven die een kraam hadden, terwijl elders op een beeldscherm een film te zien was over het afvalverwerkingsproces. Voor kinderen was er een speciale kinderhoek -buiten het terrein, aangezien kinderen onder de twaalf jaar uit veiligheidsoverwegingen niet op de milieustraat mogen komen- en men kon onder begeleiding met enkele rondleidingen meegaan. "We geven uitleg en tips op welke manieren men afval in huis het beste kan sorteren.

Het belang van afvalscheiding en de zorg voor een beter milieu wordt langzaam steeds groter en belangrijker", vertelt beleidsmedewerker Rob Hoogendoorn. "Er wordt door gemeenten steeds meer ingezet op hergebruik van afval. Dat is een langzaam proces, maar het leeft wel onder de mensen. En als je daarbij kunt helpen, dan is dat alleen maar mooi en goed. We zijn als gemeenten Katwijk en Noordwijk de eersten die begonnen zijn met medicijnscheiding.

Dat wordt steeds belangrijker." Katwijk en Noordwijk hebben met plaatselijke apothekers in augustus een convenant ondertekend betreft het terugbrengen van overjarige, oude medicijnen, gebruikte naalden en spuiten. "Ook dat heeft meer aandacht nodig, want het wordt onvoldoende gedaan. Dat is heel belangrijk, want er kunnen bijvoorbeeld verkeerde stoffen in het water terecht komen die verontreiniging veroorzaken."