Said Boulahri: "Veel mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen of weten niet waar ze terecht kunnen. Gelukkig vinden steeds meer mensen de weg naar het buurtkantoor" (Foto: Esther Luijk).

Winnaar 2016 nog steeds een fanatieke vrijwilliger
Laatste update: 5 oktober 2017 om 12:00

LEIDEN - Dat de Leidse vrijwilligersprijs een trofee is die je niet zomaar wint, bewees Said Boulahri vorig jaar.

De winnaar kreeg de prijs voor zijn niet aflatende inzet voor de maatschappij op verschillende gebieden. Boulahri spendeert ieder vrij uurtje dat hij heeft aan het helpen van andere mensen. Een jaar later is het nog niet anders. "Mensen hebben hulp nodig, ze worden zo vaak in de steek gelaten door de grote instanties. Ik help ze graag en zolang ik het kan zal ik het blijven doen."

Boulahri is een manusje van alles. Bij Libertas Leiden runt hij een buurtkantoor waar hij mensen helpt bij het invullen van papierwerk. Daarnaast organiseert hij samen met zijn collegavrijwilligers bij Bloeiend Zuid-West activiteiten voor kinderen en volwassenen, zoals een klus- en een kookmiddag. Hij doet de administratie en boekhouding bij de lokale moskee, zorgt voor zijn oudere buurvrouw en gaf tot voor kort ook nog voetbaltraining bij FC Boshuizen en DoCoS. "Daar moest ik helaas mee stoppen", vertelt de gemotiveerde vrijwilliger. "Mijn heup is erg versleten en hoe goed ik ook oefen, het wordt er niet beter op. Ik kon het helaas niet meer aan, dat vond ik heel jammer."


Vrijwilligerswerk is belangrijk voor Boulahri en daarnaast beleeft hij er plezier aan. Maar het werk is lang niet altijd makkelijk, zegt hij. Vooral bij zijn werk in het buurtkantoor ervaart hij nog wel eens problemen. "Veel mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen of weten niet waar ze terecht kunnen. Gelukkig vinden steeds meer mensen de weg naar het buurtkantoor. Maar lang niet al die mensen spreken Nederlands. Zelf spreek ik Frans, Arabisch, Marokkaans, Engels en Nederlands, dus vaak komen we er hier wel uit. Ik help ze dan bij het invullen van papierwerk, zoals de belastingaangifte of het aanvragen van een ID-kaart."


Uitzoekwerk
Volgens Boulahri is het niet de complexiteit van de papieren, maar vooral de digitalisering waar veel mensen mee zitten. "De papieren zijn vaak zo ingevuld, maar veelal moet je dingen online invullen. Oudere mensen en mensen die niet goed Nederlands spreken, kunnen daar vaak moeilijk mee overweg. Laatst wilde iemand zijn verblijfsvergunning verlengen, maar diegene moest daarvoor eerst een ID hebben en daarvoor moet je weer een DigiD-code en een mobiele telefoon hebben. Als je niet weet hoe het moet, is het best een uitzoekwerk."


Dat uitzoekwerk is hetgeen wat de vrijwilliger juist zo aanspreekt in het werk. "Ik heb in Marokko rechten gestudeerd en in Nederland gestudeerd voor financieel medewerker. Ik vind het leuk om met cijfers te werken en dingen uit te zoeken. Dit werk ligt me daarom goed." Dat hij vorig jaar tot vrijwilliger van het jaar werd uitgeroepen, vindt Boulahri een geweldig. "Een hele eer natuurlijk", vertelt hij trots. "Maar na de prijsuitreiking begint het eigenlijk pas. Iedereen verwacht ineens heel veel van je. Toch is het wel heel fijn om die waardering te krijgen." Het prijzengeld heeft de winnaar gedoneerd aan een voetbalclub in Marokko. "Een vriend van mij doet daar vrijwilligerswerk en was net bezig een voetbalclub voor kinderen op te richten. Door het prijzengeld heeft de club uit kunnen groeien tot wel 250 kinderen, en dat is natuurlijk een prachtige prestatie."


Hulp nodig
Naast zijn vrijwilligerswerk helpt Boulahri ook een aantal uur per week in de slagerij van zijn familie. Toch hoopt hij in de toekomst weer een vaste baan te vinden in zijn vakgebied. Maar door de zware astma waar Boulahri mee kampt, valt dat niet mee. "Het is moeilijk iets te vinden wat geschikt is, maar ik blijf zoeken. "Mocht hij een baan vinden, wil Boulahri zijn werk bij het buurtkantoor alsnog niet opgeven. "Veel mensen hebben hulp nodig. Ik merk zelf dat er veel deuren dichtgaan als je om hulp vraagt bij instanties en dat vind ik een kwalijke zaak. Ik help de mensen graag en zal dat dus blijven doen zolang als het kan."

Wil men ook een vrijwilliger voordragen voor de Leidse Vrijwilligersprijs? Dit kan nog tot 22 oktober via de website.

 

 

Meer info: http://www.leidsevrijwilligersprijs.nl