Makelaar Saskia van der Veer: "Huizen gebouwd in de 30-er jaren, zoals deze, zijn zeer gewild" (Foto: Hans Schuurman).

Wordt Leiden straks het Manhattan aan de Rijn?
Laatste update: 5 oktober 2017 om 12:25

LEIDEN - "De huizenprijzen in Leiden stijgen explosief, schaarste bepaalt de prijs', zegt makelaar Saskia van der Veer.

"Op Funda tel ik 1.200 actieve huizenzoekers en 365 aanbieders in onze stad." Van der Veer werkt ruim 25 jaar bij Makelaardij Bob Oudshoorn en is helemaal niet blij met deze ontwikkeling. Zij ziet niets liever dan een evenwichtige markt met reële prijzen. Maar wat zijn de opties?

Het aanbod verruimen, meer huizen bouwen is de meest voor de hand liggend keus. Van der Veer: "Leiden is welde dichtst bebouwde gemeente van Nederland. Na de bouw van de Merenwijk, Stevenhof en Roomburg is er geen ruimte voor grootschalige projecten en dat noodzaakt de gemeente ruimte te benutten binnen bestaande bebouwing." Volgens haar resteren in Leiden nog slechts bedrijfsterreintjes waarop woningbouw gepleegd kan worden. En of de gemeente haar plechtige raadbeloftes, leegstaande kantoren te verbouwen tot woningen, serieus heeft opgepakt, wordt door sommigen betwijfeld.

"Samenwerken met de buurgemeenten", adviseert de makelaar. "In omliggende gemeenten is nog bouwgrond. De nieuwe wijk Verde Vista tegenover Roomburg aan de andere kant van de A-4 bij voorbeeld waar voor de 18 nog resterende woningen 150 gegadigden zich meldden."


Overschrijding budget
De huizenmarkt is een verkopersmarkt, waar de verkoper de prijzen dicteert. Tegenwoordig organiseert een makelaar een open dag' een middag waarop alle belangstellenden het huis kunnen bekijken. In Leiden verschijnen op dit soort bezichtigingen soms wel 30 mensen. Het zijn vaak dezelfde mensen. Zo'n kijkdag is geen gezellig samenzijn ondanks dat veel mensen elkaar van  vorige gelegenheden kennen. Maar ze zijn geen gasten op een party, het zijn elkaars concurrenten. Misschien kijken zij elkaar verscholen aan en denken: Zie ik jou volgende keer weer? Na het open huis kunnen aspirant kopers een schriftelijk bod uitbrengen. Een van hen brent het hoogste bod uit en wint de jackpot. Zijn ze dolgelukkig? Nou, misschien is het wel iemand die na ettelijke teleurstellende kijkdagen een voor hem (te) hoog bod uitbrengt, zijn budget overschrijdt of anderszins concessies doet.


Volgens van der Veer kijken starters, en zij die een huurhuis achterlaten, naar appartementen en eengezinswoningen tot € 2,5 ton. Voor doorstromers zitten de huizen in de prijscategorie 2,5 ton en hoger. De Leidse makelaar zegt dat de populairste wijken het Centrum en Prof. Burgemeesterwijk zijn, maar door de prijzenslag wijken de koper uit naar de Mors, Houtkwartier en Tuinstadwijk. Huizen uit de jaren '30 zijn zeer gewild.


Droogkoken
Huizenprijzen in Amsterdam bereiken het kookpunt, die hitte breidt zich uit naar Haarlem en komt voorzichtig richting Leiden, vertelt Van der Veer. Het gevolg is dat mensen blijven zitten, waar ze wonen en zich niet verroeren. 'Droog koken', heet dat in het jargon. Van der Veer illustreert deze ontwikkeling met cijfers van het aantal woning verkopen dat in Leiden terugloopt. "'In het eerste kwartaal van 2016 werden 57 huizen verkocht en het eerste kwartaal 2017 38."

En hoe zit het met de Leidse ambitie om de komende decennia 10.000 woningen te bouwen? Met zo'n streeftal kun je alleen nog maar de hoogte in. Eigenaar Van der Vorm van de Kopermolen maakte vorige week zijn plannen bekend over een woontoren van (maximaal) 100 meter te bouwen. Wordt Leiden het Manhattan aan de Rijn?