Patrick van den Brink van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) overhandigt symbolisch het keurmerk, in aanwezigheid van onder andere burgemeester Visser en minister Blok (Foto: Jan Bouw).

Minister Stef Blok prijst veiligheid Katwijkse strand
Laatste update: 6 oktober 2017 om 10:51

KATWIJK - Hoog bezoek in Katwijk. Woensdagmiddag was Minister Blok van Veiligheid en Justitie naar Katwijk gekomen om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de eerste ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen Recreatiegebied.

Het strand van Katwijk is de eerste in Nederland die deze onderscheiding heeft gekregen. Het keurmerk werd bij het Strandpaviljoen Surf en Beach uitgereikt door Patrick van den Brink van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV).

De aanwezigen werden in het Paviljoen Surf en Beach welkom geheten door Henny Schaap, eigenaar van het strandpaviljoen en lid van de werkgroep KVO Strand Katwijk. Hij wees daarbij op de goede samenwerking met de gemeente met betrekking tot de aanpak van de overlast. De burgemeester van Katwijk, Cornelis Visser, toonde zich vervolgens in zijn toespraak niet alleen bijzonder trots op de resultaten van deze samenwerking, maar zei ook blij te zijn met de wijze waarop na de kustversterkingwerkzaamheden het strand was ingericht. Een prachtige parkeergarage in de duinen en diverse permanent aanwezige strandpaviljoens. "Met hierin te investeren is men lekker bezig", aldus Visser.


Hij ging uitvoerig in op de samenwerking op het strand niet alleen met de paviljoenhouders, maar ook met de politie en de Reddingsbrigade. Overal neemt de criminaliteit en overlast toe, maar in Katwijk valt dat best mee en dat is duidelijk een gevolg van de wijze waarop een en ander hier is aangepakt. Hij werd hier in ondersteund door Stefan van As, voorzitter van de werkgroep en paviljoeneigenaar: "In ons geval is het KVO-project vooral bedoeld om een situatie die over het algemeen goed is, goed te houden en daar nog iets aan te verbeteren". Burgemeester Visser overhandigde vervolgens het boek Kustwerk  Katwijk aan Minister Blok.


Ook Patrick van den Brink, directeur van CVV ging in zijn toespraak in op het belang van de publiekprivate samenwerking, zoals dat op het strand van Katwijk gebeurt. "Ik vind het een voorrecht hier te staan. Mijn felicitaties voor deze mijlpaal, de eerste ster voor het Keurmerk Veilig ondernemen. Ik ben trots op Katwijk.
Minister Blok was ook vol lof. "Geweldig dat de ondernemers hier de koppen bij elkaar hebben gestoken om samen met politie en brandweer alles in het werk stellen om voor rust en veiligheid te zorgen. Het is erg belangrijk dat men zich ook in de avonduren veilig op strand en boulevard kan voelen'', gaf hij aan.


Vervolgens ging het gezelschap het strand op. Bij de vloedlijn werd de vlag, waarop de ster prijkt, uitgereikt. Ondanks de felle tegenwind wandelden de aanwezigen naar het Strandpaviljoen Het Strand om daar onder het genot van een hapje en een drankje nog even na te praten.