Wethouder Hans Knapp: "We moeten de koninklijke weg bewandelen."

Noordwijkerhout houdt poot stijf
Laatste update: 16 februari 2012 om 15:14

NOORDWIJK(ERHOUT) - Noordwijkerhout houdt vast aan compensatie van bollengrond ter waarde van 2,2 miljoen euro als de gemeente Noordwijk in het Middengebied een landschapspark aanlegt. Wel is de Noordwijkerhoutse politiek bereid te kijken naar een "creatieve oplossing".

Eén en ander bleek gisterenavond tijdens een extra vergadering van de Noordwijkerhoutse raadscommissie Ruimte en Wonen. In het gemeentehuis van Noordwijkerhout deden de Noordwijkse wethouders Gerben van Duin en Léon van Ast de plannen voor het gebied tussen Binnen en Zee uit de doeken. Hoewel de Noordwijkerhoutse commissie lovende woorden hadden voor die plannen, hield zij unaniem vast aan de compensatie van 2,2 miljoen euro, die Noordwijk moet betalen omdat door de aanleg van een landschapspark bollengrond verloren gaat. Die compensatie komt voort uit afspraken die de zes Bollenstreekgemeenten hebben gemaakt over het open houden van de streek. Volgens Noordwijk brengen de kosten de plannen voor het Middengebied in gevaar. Noordwijkerhout wil haar buurgemeente echter niet ontslaan van haar compensatieplicht uit angst voor precedentwerking. 

 

De commissie zag echter wel wat in de "creatieve oplossing" die het Noordwijkerhoutse college van B&W had aangedragen. Die houdt in dat de zes Bollenstreekse Greenportgemeenten onderling afspreken dat de door Noordwijk te betalen 2,2 miljoen kan worden ingezet voor het omzetten van 5,14 hectare 'apengrond' in het Middengebied tot eersteklas bollengrond. Op die manier drukt de compensatie minder op de totale ontwikkelingskosten van het gebied. De Noordwijkerhoutse wethouder Hans Knapp mag op instemming van de commissie rekenen om de haalbaarheid van die oplossing te onderzoeken.

 

Lees meer over dit onderwerp in de Weekendkrant van 17 februari.