Noordwijk moet toch compenseren
Laatste update: 1 maart 2012 om 15:56

NOORDWIJK - Zoals verwacht houdt Provinciale Staten van Zuid-Holland vast aan de compensatieplicht van Noordwijk bij de aanleg van een landschapspark tussen Zee en Binnen. 

Dat bleek afgelopen woensdag tijdens de vergadering van PS in Den Haag.

 

Omdat met de aanleg van het park bollengrond verloren gaat, moet Noordwijk 2,2 miljoen euro betalen aan de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM). Met het geld kan dat verlies elders in de streek worden gecompenseerd. De compensatieplicht is een afspraak die de gemeenten Noordwijk, Katwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Hillegom en Lisse hebben gemaakt in de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG).

 

Noordwijk wilde van de betaling van compensatie af omdat daarmee volgens haar het project in gevaar kwam. De provincie had de kwijtschelding van de Noordwijkse compensatieplicht willen heroverwegen indien de vijf andere betrokken gemeenten daarmee akkoord zouden zijn. Noordwijkerhout lag echter dwars. Zij vond dat met een eventuele kwijtschelding een precedent zou worden geschapen die de bijl aan de wortels van het ISG zou zetten.

 

De statenfracties maakten er woensdag tijdens de bespreking maar weinig woorden aan vuil. Alleen PvdA en CDA stipten het aan, maar net als de rest van de statenfracties vonden zij het niet verstandig om van de afspraken in de ISG af te wijken. Ook gedeputeerde Govert Veldhuijzen hield het kort: "Het is een vrij ordinaire centenkwestie. Niet al de zes gemeenten zijn het over het loslaten van compensatie eens. Dan rest ons niet anders dan dit te handhaven. Als zij het misschien straks allemaal wel eens zullen zijn, dan komen wij er nog eens over te spreken."