Marcel van Westing is woordvoerder van de door de bewoners opgerichte actiegroep 'Wakker Teylingen' (Foto en tekst: Jannes van der Ploeg).

 

Nieuw onderzoek bouwroute Hooghkamer
Laatste update: 2 mei 2012 om 11:03

TEYLINGEN - Marcel van Westing, woordvoerder van de actiegroep ‘Wakker Teylingen’, kondigde vorige week tijdens de commissie Ruimte een nieuw onderzoek naar de meest geschikte bouwroute aan.

Het onderzoek naar de meest veilige bouwroute voor de 1e fase van bestemmingsplan Hooghkamer zal worden uitgevoerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN). De Wakkere Teylingers zijn namelijk niet blij met het onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau Witteveen en Bos. Zij vinden dat het onderzoek onvoldoende aantoont dat de route via de Componistenlaan, de Mozartlaan en het Offenbachpad veiliger is dan de route via de Jacoba van Beierenweg.

 

Van Westing verzoekt wethouder John Stuurman om te wachten met de start van bouwfase 1 van Hooghkamer, totdat de uitslag van het onderzoek van de VVN is afgerond. De aanvang van de bouw staat gepland op 1 juli. Tevens ziet Van Westing graag dat de uitslag wordt meegewogen in de keuze voor de uiteindelijke bouwroute. Als het onderzoek uitwijst dat een route via de Jacoba van Beierenweg veiliger is, moet er bovendien recht van overpad verkregen worden voor het Landje van Vester. Van Westing stelt daarom voor dat de gemeente hiervoor een juridische procedure aangaat met H&B bouw, de grondeigenaar van het Landje van Vester.

 

Tot slot hoopt Van Westing dat de commissie Ruimte het college van advies voorziet in deze kwestie, ondanks dat de keuze voor de bouwroute volledig in de handen van het college ligt. Bert van Leeuwen (CDA) liet tijdens de commissie Ruimte weten het college te steunen. “Wij staan achter het onderzoek zoals dat door het college gedaan is.” Ook vond hij de toon waarop Wakker Teylingen de gemeente heeft benaderd “Nogal kritisch en erg op de man gespeeld.”

 

Eerder was al te lezen:

 

'Wakker Teylingen' eist nieuwe blik op bouwroute

VOORHOUT - Bewoners van de Componistenbuurt hebben zich verenigd onder de naam 'Wakker Teylingen', omdat ze de bouwroute voor de 1e fase van Hooghkamer te gevaarlijk vinden.

Wethouder Stuurman zou volgens Marcel van Westing, spreekbuis van 'Wakker Teylingen', meerdere keren hebben aangegeven dat op basis van gezond boerenverstand de route via de Jacoba van Beierenweg veiliger lijkt. Stuurman reageert: "Als je het kaartje erbij pakt lijkt de Jacoba van Beierenweg inderdaad minder kruisingen te hebben en veiliger te zijn, maar onafhankelijk en uitgebreid onderzoek toont anders aan. We gaan niet uit van tevredenheid maar de veiligheid van onze inwoners, daarbij gaan we af op deskundig advies."

 

Van Westing twijfelt echter over zowel de onafhankelijkheid als de uitgebreidheid van het onderzoek. Het aantal voetgangers is bijvoorbeeld niet geteld. Dat dit zou komen vanwege technologische beperkingen gaat er bij Van Westing niet in. Het onderzoek is volgens Van Westing daarnaast onbetrouwbaar omdat deze is verricht toen de Jacoba van Beierenweg nog niet was afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Van Westing wil daarom, desnoods afgedwongen via de juridische weg, dat het onderzoek overgedaan wordt door een partij waar hij zeker van weet dat deze onafhankelijk is, bijvoorbeeld Veilig Verkeer Nederland.

 

Wethouder Stuurman begrijpt de commotie die is ontstaan. "Als er verkeer langs je huis gaat dan wordt dat al snel als gevaarlijk ervaren. De route door de Componistenwijk is echter een openbare weg en zal bovendien in de toekomst dienen als de ontsluiting van Hooghkamer. Het wordt er dus hoe dan ook drukker", aldus wethouder Stuurman. Er is overigens nog geen keus gemaakt voor welke route dan ook, het college beslist hier binnenkort over. Lees het volledige bericht in de Woensdagkrant van 11 april.