Joop van der Linden en echtgenote krijgen uit handen van Eneco-projectdirecter Ruben Dijkstra symbolisch de eerste prijs overhandigd (Foto: pr/Sicco van Grieken).

Windmolenpark gaat 'Luchterduinen' heten
Laatste update: 16 mei 2012 om 10:30

NOORDWIJK - Het nieuwe windmolenpark dat energiebedrijf Eneco voor de kust van Noordwijk gaat aanleggen, gaat 'Eneco Luchterduinen' heten.

Eneco heeft de naam gekozen uit zo’n 150 inzendingen die binnen kwamen na een oproep aan de bewoners uit de kustplaatsen Noordwijk en Zandvoort om een nieuwe naam te bedenken. De winnende inzending 'Luchterduinen' was van Noordwijker Joop van der Linden, die hiermee de link legde met het tegenover het windmolenpark gelegen duingebied. 'Luchterduinen' is de historische benaming van dit duingebied.

 

De winnaar werd afgelopen dinsdag door Eneco beloond in Het Cultuurcafé aan het Vuurtorenplein in Noordwijk. Niet met de oorspronkelijk geplande ballonvaart voor twee personen - Van der Linden heeft namelijk hoogtevrees - maar met een waardebon voor een aantal overnachtingen in B&B’s op cultureel erfgoed. “Ik juich de  komst van het nieuwe windpark van harte toe", motiveerde de winnaar waarom hij toch had meegedaan aan de prijsvraag. "We kunnen deze schone vorm van energie niet negeren."

 

Hoe hij op 'Luchterduinen' was gekomen? ”Het windpark ligt 23 kilometer uit de kust ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort. Het kustgebied tussen deze plaatsen had in het verre verleden de naam Luchterduinen. Dit windpark draagt bij aan de bescherming van de kust tegen een stijgende zeespiegel, net als de duinen. Dat maakt de naam Luchterduinen dubbel toepasselijk.”

 

Bij de onthulling van de naam van het windmolenpark maakte Eneco ook bekend dat het twee zeilwedstrijden gaat sponsoren dit jaar. Namelijk het 'Eneco Luchterduinen Kustzeilevenement', dat op 23 en 24 juni door Zeilvereniging Noordwijk georganiseerd wordt en de 'Eneco Luchterduinen Race' van de Watersport Vereniging Zandvoort (voorheen de 'Nam Rem Race') op 18 en 19 augustus. Daarnaast worden de jeugdteams van beide verenigingen én dat van het Katwijkse Skuytevaert door Eneco voorzien van zeilkleding.