De Vestas V112, waarvan er 43 in het windmolenparlm Luchterduinen voor de kust van Noordwijk komen.

Eneco schrapt hoge windmolens
Laatste update: 8 juni 2012 om 11:17

NOORDWIJK - Eneco heeft besloten om af te zien van de plaatsing van zeven 175 meter hoge windmolens in het windmolenpark Luchterduinen voor de kust van Noordwijk.

Dit betekent dat het park definitief zal gaan bestaan uit 43 identieke windmolens van 3 MegaWatt van 139 meter hoogte. Het Deense Vestas zal de windturbines van het type V112 gaat leveren. De bouw van Eneco Luchterduinen zal in juli 2014 starten en na de zomer van 2015 zal het park operationeel zijn. Het levert dan groene stroom voor zo’n 135.000 huishoudens.

 

Het besluit om de hoge molens te schrappen is genomen op economische gronden. Voor de plaatsing van deze innovatieve turbines zou Europese subsidie nodig zijn en de aanvraagprocedure daarvoor blijkt te lang te duren. Eneco benadrukt echter dat met het schrappen van de hoge molens ook tegemoet wordt gekomen aan het belangrijkste bezwaar van de kustbewoners: "Dit betekent een duidelijke vermindering van de zichtbaarheid van het park vanaf de kust. Het park zal nog minder vaak en nog minder duidelijk zichtbaar zijn."

 

Ook een ander plan om met Nederlandse subsidie twee innovatieve megawindmolens (van 5 MegaWatt) in het park te plaatsen is van de baan. Eneco zoekt de innovatie nu vooral in de fundatie van de windmolens. Zo zal er onderzoek worden gedaan naar verbeterde installatietechnieken, bijvoorbeeld ten aanzien van ‘scour protectie’. Dat is het systeem rondom de funderingspaal op de zeebodem om erosie door stroming tegen te gaan.

 

Eneco heeft inmiddels alle aannemers geselecteerd. Van Oord, wereldwijd actief als waterbouwkundige aannemer van bagger-, offshore- en offshore windprojecten, zal de fundaties en de elektrische infrastructuur, inclusief het offshore transformatorstation, voor zijn rekening nemen. Bovendien levert Van Oord het schip dat de 43 windmolens gaat plaatsen. Daarnaast is Eneco-dochter Joulz geselecteerd voor de aanleg van de elektriciteitskabel van het strand naar het hoogspanningsstation bij Sassenheim. Eneco zal samen met de twee Nederlandse partijen verdere invulling geven aan het ontwerp van het nieuwe windpark op zee. Naar verwachting zal het definitieve contract in de herfst getekend worden.